Klar for fremtiden med luftet fasade

PREFAs gjennomtenkte fasadesystem som luftet fasade sørger for en behagelig inneklima, stanser varme og støy og er bærekraftig og resirkulerbar i rent materiale!

Fasaden er ikke bare et viktig skall for bygningen, men byr også på en rekke gestaltningsmuligheter som gir hvert objekt en individuell fremtoning. Tradisjonelle isolasjons-komposittmaterialer har utspilt sin rolle. «Klimaendringer, stadig høyere støybelastninger og økende miljøbevissthet taler klart for å bruke luftede fasader», forklarer Ernst Gregorites, leder for PREFA applikasjonsteknologi og styreleder for Østerrikes fagfellesskap for luftede fasader (ÖFHF). 

"Ernst Gregorites (ny leder for applikasjonsteknologi internasjonalt)  smiler inn i kamera."

Bærekraftig bygningsvern

«Tradisjonelle fasadesystemer sørger ikke bare for et behagelig, balansert inneklima. Som «naturlig klimaanlegg» beskytter det også mot sommerheten og er dessuten effektivt mot støy», forklarer den faglærte blikkenslageren og utdannede byggingeniøren. «Muligheten for resirkulering spiller også en viktig rolle. Ved slutten av livssyklusen – som for øvrig er lengre enn for tradisjonelle fasadesystemer – kan alle elementene deles opp i rene materialerog dermed tilbakeføres
til materialkretsløpet», sier Gregorites. Disse fordelene er til inntekt for bærekraft og klimavern, som mer enn noensinne står i fokus hos PREFA. 

Stort utvalg og mangfold av fasadeprodukter

PREFA byr på et komplettsystem med varierte fasadeprodukter som egner seg optimalt for innføring av luftede fasader. Utvalget er stort: veggshingel eller -romber, fasadepanel FX.12, PREFALZ og FALZONAL, Siding eller Siding.X, PREFABOND aluminiums-komposittplate eller den ekstruderte sikksakkprofilen og bølgeprofil. Gestaltningsmulighetene er enda større, med en rekke farger og ulike strukturer. Hvis man vil dekke spesielt store fasadeflater, er følgende fra PREFAs mange fasadeprodukter også verdt å nevne:

De nye storformatene: PREFA Siding 500 og Siding 600

For store flater som hallvegger i industribygninger er nye Siding 500 og 600 fra PREFA det perfekte tildekkingsmaterialet. Takket være den større totalbredden kan tusenvis av kvadratmeter med fasade tildekkes både trygt og godt på svært kort tid. Det nye storformatet med en materialtykkelse på 1,5 mm og en profildybde på 32 mm er tilgjengelig i totalt seks farger: 02 P.10 antrasitt, 07 P.10 lysegrå, 10 P.10 PREFA-hvit, 12 sølvmetallisk, 19 P.10 mørkegrå, 20 røykfarget sølv. Samtidig er de tilgjengelige i individuelle lengder fra 700 mm til 2500 mm for alle byggbredder med bruk av fugen, respektive med en lengde fra 700 mm til 3500 mm for alle byggbredder uten bruk av fugen. Også disse større Siding kan monteres vannrett, loddrett eller skrått samt med og uten skyggefuge. Det tildekte festet og det velkjente not- og fjærsystemet sørger for en vakker finish. Utover dette fås også passende kantede fasadeprofiler og tilbehørsprodukter som fuger og stormsikringsklips inklusive monteringshjelp.

"En hall i St. Georgen ble dekket med PREFA Sidings i de nye  stykklengdene 500 og 600. "

Ekstruderte profiler: Slående design på fasader med store flater

Et perfekt samspill mellom teknikk og arkitektonisk formgiving med de to ulike ekstruderte profilene fra PREFA: Sikksakkprofilen og bølgeprofilen av 2 mm tykk, ekstrudert aluminiumslegering sørger for maksimal formfasthet og motstandsdyktighet også under ekstreme forhold. Begge kan monteres uten synlig feste og kan enkelt settes vannrett, loddrett eller på skrå. Dermed har PREFA-fasadeprodukter ikke bare sitt på det rene rent teknisk, men også optisk. De kan dessuten enkelt rengjøres. Takket være det enestående skjulte festet og overlappende legging tåler de høy vindbelastning.

Nahaufnahme der verkleideten Fassade mit der PREFA Profilwelle in der Farbe Weinrot

Slik fungerer en luftet fasade

«Den luftede fasaden oppstod ikke uten grunn  på spesielt værutsatte bygningssider», starter Gregorites. Luftede fasader er konstruert slik at den værutsatte fasadekledningen er atskilt fra den varmeisolerte, bærende konstruksjonen. Dette lufterommet regulerer fuktighetsbalansen og skaper et behagelig inneklima. Varmeisolasjonen minimerer varmestrømmen mellom boligrom og utsiden og fungerer som lyddemping. Den består som regel av mineralske materialer, har variabel tykkelse (avhengig av ønsket isolasjonsverdi) og er beskyttet mot ytre krefter som vær og vind av aluminiumskledning. Underkonstruksjonen av er bindeleddet mellom den bærende undergrunnen og fasadekledningen. underkonstruksjon av metall kompenserer eventuelle ujevnheter i den bærende konstruksjonen helt spenningsfritt og med et varig resultat.

En håndverker dekker en fasade med Sidings.

Service og hjelp

All informasjon om de mange fasadeproduktene fra PREFA finner du på www.no.prefa.com. Fagmessig opplæring på PREFA Academy, hjelp til valg av materiale, inspeksjon på byggeplasser – PREFA byr på et omfangsrikt servicetilbud for alle montasjepartnere og for dem som vil bli det.