Seier for Prefa : Et imponerende issportsenter ved polarsirkelen

Den svenske byen Malmberget, som ligger rett under polarsirkelen, har endelig måttet gi seg etter mer enn 100 år med gruvedrift, og har blitt gradvis integrert i nabobyen Gällivare i mange år. Mats Jakobsson og hans team fra MAF Arkitektkontor har spilt en nøkkelrolle i dette i mange år. Som en del av denne byutviklingen tegnet de også is- og eventhallen i Gällivare (SE), som var kledd med 26 000 stk. røde veggshingel fra Prefa.

Stilig pakket inn

Veksten til det tidligere lille samfunnet krever også bygging av en fremtidssikker infrastruktur. MAF Arkitektkontor ble ikke bare integrert i byplanleggingen, men planla også store kommunale anlegg som flerfunksjonshuset for idrett og kultur, skolesenteret og det nevnte issportsenteret. Ved planleggingen av den 6500 m² store hallen var arkitekten ute etter «et uttrykk for beskjedenhet som gir hallen verdighet og klarhet». Med avrundede hjørner, ulike konstruksjonshøyder og en lett bakoverskråstilt, optisk oscillerende fasade i fem ulike rødnyanser – var det mulig å pakke inn den enorme kubaturen for betrakteren.

Nachtaufnahme der Eis- und Eventhalle in Schweden. Lichter beleuchten das Gebäude.

Enkel avgjørelse

Arkitekten syntes ikke det var vanskelig å bestemme seg for veggshingelen i aluminium. Ingen andre materialer kan enkelt legges på konkave og konvekse kurver i vintertemperaturer ned til -30 °C. I tillegg kom alle de mulige spesialfargene og det brede fargespekteret, som skapte en spesiell nærbilde- og langdistanseeffekt og reflekterte livsgleden og varmen fra den sportslige aktiviteten inne i hallen. Ishallen er optimalt utstyrt for dette – med treningsområder for barn, treningsrom for ballettdansere og et sofistikert temperatursystem som kan brukes til å produsere ulike grader av ishardhet.

Aufnahme der Eis- und Eventhalle in Schweden. Für die Fassade wurde die PREFA Wandschindel in den Farben P.10 Oxydrot und zwei Sonderfarben Rotbraun und Braunrot verwendet.

Man slutter aldri å lære

Teamet rundt Magnus Rahkola fra Hala Byggplåtslageri AB klarte å realisere det ambisiøse arkitektoniske prosjektet i Gällivare med en godt koordinert monteringsrytme og omfattende planlegging. På grunn av de iskalde temperaturene er den årlige byggetiden ekstremt kort, og shingelen kunne knapt skilles fra hverandre i polarnattens blåaktige lys – derfor ble de nummerert. Håndverkerteamet planla det tilfeldige mønsteret – arkitektene hadde kun gitt dem informasjon om hvor mange prosent av de respektive fargene som skulle brukes. Rahkola understreker også at han fikk lære mye av byggeplassen for fremtidige arbeidsmetoder.

Ansicht von vorne der Eis- und Eventhalle in Schweden. Die oxydroten Wandschindeln passen sich genau der Rundung des Gebäudes an