Nya bostadshus i Göteborg

Lindholmshamnen var en del av industrihamnen och är idag ett nytt stadsutvecklingsområde i Göteborg. Både universitetet och en mängd teknikföretag har etablerat sig här de senaste åren. Arkitekten Åsa Askergren och arkitektfirman White har designat fyra byggnader, vilka dominerar det nya området med sina massiva huskroppar. 

I motsats till de normalt sett vita skyskraporna i Göteborg, är byggnaderna uppförda i de dova jordfärgerna tegelrött, mörkgrönt och grått. ”Fasadens utseende förändras efter solens instrålning och färgerna smälter fint in med omgivningen”, betonar arkitekten. Materialet spelade en särskild roll i detta projekt. De kvadratiska aluminiumromberna från Prefa passade perfekt då designen av rutmönster redan var förankrat i konceptet. Hållbarheten var en annan aspekt och produkterna från PREFA innehåller en mycket hög andel återvunnen aluminium. På byggnadernas tak installerades även solpaneler. ”Bostadshusen passar för de allra flesta - familjer, singlar, studenter och par”, säger Askergren. Totalt skapades 133 bostäder i byggnaderna med sex, åtta och 16 våningar.

Ansicht von unten auf die neuen Wohnhäuser in Göteburg, die Fassade wurde eingedeckt mit PREFA Rauten in Erdfarben

Andra perspektiv

Askergren fick stöd av ett team av yngre arkitekter - ”Här handlar allt om lagarbete”. White har totalt 130 partners, 1 000 anställda och är representerade på många platser i norra Europa. Den konstnärliga aspekten har stor betydelse för arkitekten i sitt arbete. När det gäller projektet i Lindholmshamnen gillar hon enkelheten - ”Det är helt enkelt vackert och härligt enkelt. Eller snarare, vackert i sin enkelhet”, betonar hon. 

Die Architektin Åsa Askergre leitete das Hochhaus Projekt Lindholmshamnen in Göteburg

Architektin Åsa Askergren | White Arkitekter AB

100 procent engagemang

För genomförandet av det 6 000 m² stora projektet i Lindholmshamnen var Daniel Eriksson och hans 25 anställda på byggnadsplåtslageriet Er-Jill ansvariga. Eriksson lägger stor vikt vid noggrant och omsorgsfullt arbete. ”Mitt i Göteborgs stadsutvecklingsområde var det nu dags att implementera en modern arkitektur. Totalt skulle 6 000 m² skapas. Detta innebar omkring 100 000 PREFA-romber på alla byggnader totalt”, berättar Eriksson om det gigantiska projektet. Höjden, storleken och vinden var de största utmaningarna för hans team.

Aluminiumromberna från Prefa kom i färgerna olivgrönt, tegelrött och ljusgrått. Feedbacken på materialet har varit mycket positiv - ”Vi gillar att arbeta med aluminium. Det är både lätt och flexibelt att arbeta med. Man kan vara väldigt noga och detaljerad med det. Det är viktigt när det finns så många detaljer att tänka på”, säger Eriksson.

Produkter
Väggromber i aluminium 29 × 29, olivgrön (specialfärg), P.10 tegelröd och ljusgrå

Verleger Daniel Eriksson verlegte gemeinsam mit seinem Team über 100.000 PREFA Wandrauten in Göteborg

Verarbeiter Daniel Eriksson | Er-Jill Byggnadsplåt AB

Om PREFA. PREFA Aluminiumprodukte GmbH har mer än 70 framgångsrika år bakom sig över hela Europa inom utveckling, tillverkning och marknadsföring av tak- och fasadsystem i aluminium. PREFA-koncernen sysselsätter sammanlagt omkring 500 personer. Produktionen av över 5000 högkvalitativa produkter sker uteslutande i Österrike och Tyskland. PREFA ingår i den industriella Dr. Cornelius företagskoncernen, som sysselsätter över 8 000 personer vid mer än 40 produktionsanläggningar världen över.