Grønn oval med skru

Marktl/Wasungen – I et parkanlegg i kommunen Marly-le-Roi (FR), circa 15 kilometer vest for Paris, har 2AD Architecture realisert et eksemplarisk bo- og tjenesteprosjekt for et bofelleskap for flere generasjoner inkludert et grønt, lysende medisinsk behandlingssenter med en geometrisk kompleks rombefasade. Visjonen til arkitektene fra Vanves overbeviste i byggherrens arkitektkonkurranse.

Portrait des leitenden Architekten Martin Armingeat vom Büro 2AD Architecture aus Vanves.

To bygg, en visjon

Det spesielle prosjektet omfatter et universelt utformet medisinsk behandlingssenter med en unik fasade og en seniortilpasset bygning med seksti leiligheter og en barnehage. For å sikre en viss balanse, har arkitektene kombinert husrom og barnehage i en egen bygning på tomtens nordgrense, mens det paviljongaktige medisinske senteret ligger som en motpol på hagens sørside.

Normalansicht des Baus, die Rautenfassade kommt gut zur Geltung.

Fine nyanser

Siden senteret ikke har noen tydelig for- eller bakside, har arkitektteamet valgt å gå for en gjennomgående fasade som visuelt har smeltet inn omgivelsene. Fargevalget lener seg på farge- og materialretningslinjene til kommunen, som tradisjonelt anbefaler ulike grønnyanser på vinduer, dører og andre fremtredende arkitektoniske elementer. Valget av aluminiumshud og en nesten helt jevn fordeling av spesialfargene grågrønn, standard mintgrønn og reseda-grønn holder seg godt innenfor retningslinjene. I tillegg henspiller bygningens «slangehud» og bygningens funksjon på Asklepios. «Moderne, men likevel gjenkjennelig», slik beskriver 2AD Architecture sitt nye unikum i Marly-le-Roi.

Seitliche Nahansicht der Aluminiumbekleidung aus Rauten in den Sonderfarben Graugrün, Resedagrün und Normminzgrün.

Fascinerende form

«PREFA-produkter kan følge arkitektoniske ideer og forestillinger», har den prosjektansvarlige arkitekten Martin Armingeat å si om materialvalget. Det vet også Stephan Ruck, en av de administrerende direktørene og partnerne i Raimond SAS, som med sin håndverksfaglige erfaring ble med i prosjektet med den krummede fasaden. Firmaet hans er kjent for å utføre kunstneriske perforeringer og former, ofte i grelle farger. Den store fargepaletten og materialegenskapene gjør at han ofte bruker falsede tak- eller veggromber fra PREFA. «Vi tok ordren i Marly-le-Roi delvis på grunn av den interessante bygningsformen. Vi så det som læringspotensiale for våre kolleger i planlegging, teknikk og utførelse», røper Ruck.

Das elliptische medizintherapeutische Zentrum in Marly-le-Roi und die umliegende Parkanlage aus der seitlichen Vogelperspektive.