En ö i Budapests industriområde

Zoltán Reznicsek, den yngre, har skapat ”en ö” mitt i industriområdet i Budapest. ”Mimama” är en plats att koppla av på. Här finns en restaurang med en liten sjö och ett trädgårdslandskap. Zoltán Reznicsek, d.y. agerade både som arkitekt och takläggare för detta projekt. Han har framgångsrikt studerat arkitektur i sin hemstad Budapest. ”Mimama” är hans första realiserade planeringsobjekt. Hans idé är att synliggöra kopplingen mellan generationerna i detta projekt.

Projektet kombinerar många olika influenser. Både klassiska och traditionella inslag beaktas i konstruktionen, som exempelvis pelare i form av en tulpan, ett vanligt förekommande inslag i ungersk kultur. PREFA Siding i P.10 Prefa-vitt användes för fasaden. ”Materialet var perfekt för konceptet”, förklarar arkitekten, som redan har stor erfarenhet av att arbeta med PREFA-produkter tillsammans med de 50 medarbetarna i verksamheten. ”PREFA har ett brett sortiment av produkter. Variationsmöjligheterna är nästan oändliga”, säger Reznicsek. ”Dessutom uppskattar vi den enkla bearbetningen och den höga kvaliteten”. Den enkla bearbetningen var särskilt viktig i detta projekt, då det var viktigt att ta hänsyn till många detaljer. Sidorna användes både horisontellt och vertikalt. Takläggarna fick ta hänsyn till många olika vinklar och riktningar under uppförandet och det är även det som idag ger objektet sin speciella form och karisma. 

Prisbelönt detaljarbete

Zoltán Reznicsek d.y. leder tillsammans med sin far Zoltán Reznicsek d.ä. företaget Horex i Budapest. Horex är känt framför allt för dekorativa fasader med beställningar från hela Europa. Ett av de första uppdragen kom från teatern Vígszínház. Det följdes av nya uppdrag för Café New York i Budapest samt en mängd olika slott och kyrkor. Takläggarna från Horex har bland annat arbetat med renoveringen av rådhuset i Wien. Nyligen hedrades deras arbete för Musikakademin med ett restaureringsspris från IFD (jmf. sv. DHR, De handikappades riksförbund).

Produkt:

PREFA Siding i P.10 Prefa-vitt

Seitliche Ansicht des Restaurant Mimama in Budapest, die Fassade wurde mit PREFA Siding in P.10 Prefaweiß verkleidet

Om PREFA. PREFA Aluminiumprodukte GmbH har mer än 70 framgångsrika år bakom sig över hela Europa inom utveckling, tillverkning och marknadsföring av tak- och fasadsystem i aluminium. PREFA-koncernen sysselsätter sammanlagt omkring 500 personer. Produktionen av över 5 000 högkvalitativa produkter sker uteslutande i Österrike och Tyskland. PREFA ingår i den industriella Dr. Cornelius företagskoncern, som sysselsätter över 8 000 personer vid mer än 40 produktionsanläggningar världen över.