Att skapa ett stycke hembyggd

”Jag växte upp i den här byn”, berättar Brigitte Wullschleger, arkitekt för linbanestationen i Rigi, Goldau, Schweiz. Den nära anknytningen till platsen gjorde projektet till en mycket speciell uppgift för den framgångsrika schweiziska arkitekten. ”Vid ombyggnationen av linbanan Rigi-Scheidegg skulle de planerade stationerna både få sin egna särprägel och samtidigt passa in på platsen. Det skulle vara något speciellt och samtidigt harmoniera med bergen, säger arkitekten som studerade vid ETH Zürich. ”Hur formar vi skalet för det tekniska elementet på denna plats?”, det var nyckelfrågan för Wullschleger. Mot denna bakgrund utarbetade arkitekten och hennes team de speciella egenskaperna - en kombination av trä, aluminium och betong.

”De fyrkantiga aluminiumromberna från Prefa är det perfekta materialet. De är som en hud. Romberna fungerar och ser ut som hudflagor och denna struktur stöder hudens egenskaper”, betonar Wullschleger. En särskild fördel var att med Prefa kunde tak och väggar tillverkas av samma material och övergången från trä till rutmönster fungerade både exakt och okomplicerat. ”Det verkar så självklart”, säger Wullschleger. 

Die Fassade der Rigi Bahn in der Schweiz wurden PREFA Wandrauten in P.10 Steingrau mit einer Holzfassade kombiniert

”Den upplevelsen infinner sig tyvärr inte varje dag”

Plåtslagerifirman Anton Ulrich i Arth am See har funnits sedan 1840 och de medverkade vid uppförandet av linebanestationerna. Tony Ulrich var själv med och arbetade med det här projektet. Tillsammans med en anställd slutförde han stationerna på endast fyra veckor. ”Vi bodde uppe på berget under denna tid. Det var något nytt för oss. Du upplever inte det varje dag”, säger Tony Ulrich. 

Die Architektin der Rigi Scheidegg Bahn Brigite Wullschleger

Lätt att bearbeta - exakt i mätningen

Prefa takromber 44 × 44 användes. ”Prefa är verkligen lätt att bearbeta”, säger Ulrich. Viktigt i detta projekt var materialets flexibilitet - ”Takets oregelbundna former var lätt att färdigställa tack vare materialet”, säger Ulrich. Särskild försiktighet och omsorg krävdes vid uppmätning. ”Vi mätte allt exakt och markerade det på träet så att allt passade perfekt till slut”, berättar plåtslagaren.

Produkter - Takromber 44 × 44 i P.10 i stengrått & väggromber 44 × 44 i P.10 i stengrått

Verarbeiter Anton Ulrich präsentiert auf dem Dach eine Wandraute 44 × 44 in P.10 Steingrau

Om PREFA. PREFA Aluminiumprodukte GmbH har mer än 70 framgångsrika år bakom sig över hela Europa inom utveckling, tillverkning och marknadsföring av tak- och fasadsystem i aluminium. PREFA-koncernen sysselsätter sammanlagt omkring 500 personer. Produktionen av över 5000 högkvalitativa produkter sker uteslutande i Österrike och Tyskland. PREFA ingår i den industriella Dr. Cornelius företagskoncernen, som sysselsätter över 8 000 personer vid mer än 40 produktionsanläggningar världen över.